onsdag 14 mars 2018

Min första loggbok

Det är roligt att läsa i min gamla loggbok. Många minnen som kommer tillbaka av seglingarna i min första egna båt. Jag samlar väl ihop minnena här också, så finns allt sen på samma stället.

Jag kommer ihåg att pappa ringde mig och frågade om jag inte skulle köpa en båt, en Stor-triss. Jag pluggade fortfarande men jag fick låna 10000 kronor (tror jag det var) av pappa och sen var jag båtägare.

Jag hade ju varit ute och seglat med Marias familj när jag var liten och sen litegrann med mamma och pappa i tonåren. Jag hade tagit skärgårdsskepparexamen för att kunna få låna mamma och pappas båt. Så lite kunskaper fanns redan men en Stor-triss var en perfekt början och jag lärde mig massor under de 3 somrarna jag hade Sasha.

1992

Sommarsemester-92 Sasha

Sön 7/6 Lilla kastet Ingmarsö, badtemp: 20, Luft: grymt soligt, vind: ostlig 1-5m/s Distans 20

Skrivet av Johan:
Vi startade från Åkers kanal kl 11.45 efter mycket stuvande. Vinden förde oss på en läns över Trälhavet bort mot södra Ljusterö via Saxarfjärden. Nästan stiltje. Vi går för motor mot Edöfjärden och tar kurs mot Äpplarö. Frisk segling genom Fiskgjusen ner mot Skärsflacket. Ankring i Lilla Kastet vid TBK´s klubbö. Kvällen avslutas med grillad kyckling, räkor och vin i sittbrunne. Solnedgång akterut. En bra början på semestern.

Mån 8/6 Stortistronskär, badtemp: 18, luft: svalare, vind: nordost 8-12 m/s, distans: 8

Avsegling från Lilla Kastet kl 13 efter att ha avnjutit frukost och bad i solen. Gick för motor ner till Jolpan, Djupfladen, där vi skulle möta Peo och Stefan. De var förstås försenade så vi fick lite ro att sola igen. De dök upp vid 15 och tittade på båten och hann med en snabbfika innan de åkte igen. Fortsatt seglats vid 15.15, slör ner mot Kalholmarna sedan gick vi på kurs sydost mot Norrö. Mellan Möja och Stora Tornö tog vi ner seglen efter lite osäkerhet om djup. Hård gång med motor runt Oxkobb ner mot Lökaö. Till slut in bakom Stortistronskär där vi ankrade upp vid östra udden. Mycket fin landgång och lugn plats. Bara inte vinden vrider till rakt ostlig. Mat pannbiff. Fiske men ingen fiskelycka avslutade dagen.

Tis 9/6 Stortistronskär, badtemp: 17, luft: varmt soligt, vind: nordost 5 m/s, distans: 0

Smatter i masten och gungande väckte oss kl 02.00. Vinden kom då rakt från ost.Vi blev tvungna att flytta oss. Efter lite kik i sjökortet beslöt vi oss för en nordvik på Lökaö rakt nedanför Stortistronskär. Viken visade sig vara mycket grund och vi tog oss sakta in i halvdunklet. Efter två tilläggningsförsök la vi oss på svaj. Både plätt och ankare slängdes i. Jag tog hand om linorna och släppte linan till ankaren för jag trodde den var fastgjort. Smart! Vi lyckades iallafall fiska upp ankaret igen med båtshaken. Så smånigom kunde vi krypa till kojs igen. Frukost intogs vid 10.30 och sedan flyttade vi tillbaka till en bra plats på Stortistronskär. Resten av dagen låg vi och solade och badade. Pannbiff igen som intogs på klippan. Vin och backgammon innan sängdags.

Ons 10/6 Stortistronskär, badtemp: 18, luft: olidligt soligt, vind: obefintligt, distans: 0

Idag vaknade vi lite segt, kan ha berott på all pannbiff vi åt. Frukost intogs efter båtstädning. Vi ligger fortfarande kvar på Stortistronskär. Vädret är otroligt. Vi har solat och slöat hela dagen, endast med avbrott för lite jobb med maten. Bullens korv med bröd. En typisk dag i semesterns tecken. Efter middagen, kassler och ris, roade vi oss med att se på fiskarna som slogts om riset.

Tors 11/6 Sandhamn, badtemp: Okänt, luft: kallt regnigt, vind: nordost 4-8 m/s, distans: 15

Vaknade vid 8.30. Solen sken som vanligt så vi bestämde oss för att somna om. Steg upp igen vid 10.30 och möttes av en jämngrå sky. Frukost intogs och sedan avseglade vi lagom till regnet började. Kurs mot Sandhamn. Fin segling från start med slör ned mot Möja Söderfjärd. Därefter läns hela vägen ned över Kanholmsfjärden. Vid Sandhamnsleden vred vinden till ostlig så vi fick kryss.
Vid angöring vid Sandhamns västliga började strulet. Vi skulle förtöja vid en boj och tampen var ett par meter för kort så vi kom inte ända fram till bryggan. Efter skarvning av tampen kom den in i propellen. Till slut gick det att lägga till. Vi satte upp bomtältet och torkade ur sittbrunnen. Mat, ravioli. Sedan dusch och bastu. Promenad och öl på puben.

Fred 12/6 Hemskär, badtemp: Okänt, luft: svalt regnskurar, vind: nordost 5m/s, distans: 16

Skrivet av Johan
Frukost på färska frallor från Sandhamnsbagaren. Därefter bunkring av färskvaror. Avsegling kl 14. Kurs söderut. Ner längs Sandön och väster över Gråskärsfjärden. In mellan Långholmen och Runmarö,  vidare på leden mot Nämndö. Strax efter kl 17 tog vi ner seglen utanför Uvös norra udde efter en fin segling på slör och läns. Stora Högholmen var inte så bra för natthamn så vi fortsatte efter leden runt Nämndö och Orrön. Öns södra udde var var ganska bebyggd så vi gick vidare mot Hemskär. Där hittade vi en perfekt klippa vid nordvästra spetsen av ön. Köttfärssås på burk med spagetti efter att jag impregnerat bomkapellet. Nu är det läggdags vi skall gå tidigt imorgon.

Fred 13/6 Sadelöga, badtemp: 16, luft: varmt soligt, vind: nordost vridande 5-7m/s, distans: 14

Skrivet av johan
Avsegling från Hemskär kl 12 med kurs söderut. Tog Hästholmen och Knavelskär om styrbord. Satte spinnaker strax efter Knavelskär. Fantastisk läns! Tog ner spinnakern på Fjärdlångsfjärden ovanför Havsljuskobben. Vinden hade då vridit till ostlig. Halvvind och sedan slör norr om Gåssten. Tog ner alla segel ovanför Sadelöga. Angjorde Sadelögas norra spets vid 17. Sedan slöade vi en timme innan vi satte upp grillen och grillade fläskkarre som vi köpt i Sandhamn. Efter middagen bjöd vi över Fingal och Kajsa från S30:an brevid. Vi visade dem hur man spelar backgammon och drack lite vin. Sedan gick vi över till deras sittbrunn och spelade bräde och drack gin och tonic innan det var godnatt.

Sön 14/6 Nåttarö, badtemp: 17,  luft: varmt, soligt, vind: sydväst 4-6 m/s, distans: 11

Skrivet av Johan
Lämnade Sadelöga kl 11 och gick upp över gråfjärden. Rundade Utö och gick ner mot gästhamnen. Där tankade vi och handlade lite regnbågsforell och aioli. Vid 14 kom vi iväg från Uto och gick för motor till Skomakarskobben. Där satte vi segel och gick för ett ben över Mysingen till Älvsnabben. Vid Älvsnabben slog vi och gick på kurs strax norr om Fjärdgrunden. Ner med segeln och gick för motor genom Ryssundet. Fortsatte sedan för motor längs Rånö, rundade Aspö och angjorde längs in i Östemarsfladen på Nåttarö. Grillade regnbågsforell till middag och tog sedan en promenad runt Nåttarös nordostilgaste spets. Helena skadade sitt knä när hon hoppade över en spricka.

Mån 15/6 Småängsviken Ingarö, badtemp: 17, luft: svalt soligt, vind: sydväst 8 m/s nordväst på kvällen, distans: 27

Skrivet av Johan
Idag skulle vi ha gått upp tidigt men så blev det inte. Fast väl ur säng gick vi iväg längs sandstranden och badade. Sedan gick jag till handelsboden och köpte frukost. Lättade ankar vid 14.30. Kryss med fulla segel ner runt Ängsholmen, tog ner genua på halva kryssen pga för hård vind. Höga dyningar rullar in från sydväst, ibland omkring metern höga. Härliga surfar som följd. Fortsatte öster om söderhäll och norrhäll upp över Mysingen. Förbi Dalarö och vidare på farleden längs Smådalarö. Ankrade för natthamn på ostsidan av Ramö. Hörde att vinden skulle vrida till nordlig under natten och bestämde att flytta oss efter att vi ätit middag. Strax efter 21 lättade vi således ankare igen och seglade vidare i solnedgången över till Ingarö och Småängsviken där vi la till vid 22.30 (ganska mörkt). Sedan gick vi och la oss så fort vi fått upp bomtältet och värmt oss med en kopp kaffe/te. Till första ankringen på Ramö från Nåttarö har vi tillryggalagt 25 distans på 5 timmar. Snittfarten blir 5 knop. Som sagt det var härliga surfar över Mysingen.

Tors 16/6 Okänd vik nära Galtryggen, Fågelbrolandet, badtemp: Okänt, luft: svalt molnigt vind: nord 8 m/s, distans: 8

Skrivet av Johan
Steg upp som vanligt och åt rejäl frukost. Därefter storstädning av båten. Avseglade 15 ut mot farleden över Nämndöfjärden. Efter Kalvholmen satte vi segel. Revad stor och fock. Kryss hela vägen över Nämndöfjärden. Efter 3 timmars kryss och lidande låg vi i jämnhöjd med Hölö. Där gick vi tillbaka mot Fågelbrolandet och sökte natthamn. Kl 19 låg vi för ankar och hann precis
få upp bomtältet innan det började regna. Nu har vi ätit middag, fiskbullar och potatis. Ringde Stefan och bestämde möte vid Sågbaken på onsdag kväll.

Ons 17/6 Sågbaken, sol, distans: 20

Avegling vid 10-tiden. Bra vind, halvvind över Kanholmsfjärden. Vid Möja söderfjärd vred vinden till ostlig och vi fick läns bort till Sågbaken. Där var redan Stefan och Annika.

Tors 18/6 Sågbaken-Kalvholmen mulet/sol, distans: 6

Vi hämtade upp Jocke och Susanne vid Ingmarsö vid 13.00. Vi passade på att handla lite. Sedan seglade vi bort till Kalvholmen. Sefan och Annika också. Vi var där vid 5-tiden. Pojkarna byggde en bar och vi flickor byggde midsommarstång. På kvällen kom Peo och Lise. Vi satt och pratade kring öppen eld.

Fred 19/6 Kalvholmen, sol, badtemp: 18, distans: 0 Midsommarafton

Sol och bad på klipporna på eftermiddagen. En massa folk kom till ön. Bl.a Cilla, Uffe, Maria, Niclas, Mia, Jocke och några till. Vi var c:a 30 st. Sill eller skinka och färskpotatis bid 16. Dans kring midsommarstången och grillning på kvällen.

Lör 20/6 Kalvholmen, sol, distans: 8

Jag vaknade vid halv 9 och gick och morgonbadade. De andra vaknade vid 11. Frukost i solen. Vid 14 seglade jag, Susanne och Stefan iväg Cilla och Uffe till Lådna där de tog färjan hem. Eftermiddagen ägnades åt sol och bad. Grillkorv på kvällen. Då var bara jag, johan, Susanne, Jocke, Annika och Stefan kvar på ön. Kvällen var jättevarm. Pojkarna tog sig ett midnattsdopp.

Sön 21/6 Kalvholme-Åkerberga, regn, rusk och kallt, distans: 18

Panikavfärd kl 11 efter frukost. Då blåste det kuling och regnade. Ankaret släppte och vi låg och slog ett tag mot berget innan vi kom iväg. Vi gick för motor hela vägen. Genom Lindalssundet över Trälhavet in i Åkers kanal. En kall och regning tur. På Trälhavet tog bensinen slut men som tur var hade vi reservdunken. Framme vid 16. Pappa hämtade mig och Sudanne och vi åkte och hämtade mammas bil. Sen blev det kinamat.

Mån 22/6 Stockholm, sol, distans: 0

Tvättade och provianterade. Video hos Jocke på kvällen.

Tis 23/6 Gällnö, badtemp: 17, lufttemp: soligt varmt, vind: västlig vridande till ost 4-7 m/s distans: 15

Vi avseglade från Åkers kanal vid 12.30. Vi gick med läns och sol över Trälhavet. Vid orangieholmen hissade vi spinnaker. Vid Valöarna tog vinden slut och vi tog ned spinnakern. Sedan vred vinden till ostlig. Så helt plötsligt blev det kryss förbi Grinda. Efter att ha suttit och sol blev det plötsligt svinkallt och på med täckjackan. Vid 5 tiden kom vi iallafall fram till Gällnö, Torsviken. Kalla och frusna. Där låg Stefan och Annika. Det blev grillad fläskkarre och grillad potatis till middag.

Ons 24/6 Sandhamn badtemp: okänd, lufttemp: varmt, vind: nordost vridande till väst1-4m/s distans: 16

Skrivet av Johan
Avsegling 11 från Torsviken efter gemensam frukost med Stefan och Annika. Gick in till lanthandeln och vidare ut i farleden. Gick förbi Sollenkroka och ut på Kanholmsfjärden genom Stora och Lilla Kanholmarna där vi satte segel. Halvvägs ner på fjärden såg vi regnet komma akteröver och plockade ner genuan. Vi hann precis få på oss regnställen innan regnet hann ikapp oss. Vi gick nu för motor med storseglet som stöd. Regnet slutade 2 distans ifrån Sandhamn. Därifrån gick vi för segel (endast storen) in till Sandhamn. Allting var torrt när vi var framme. Snygg inklämning vid bryggan bredvid Stefan. Välkomstgrogg hos Monie och Jerry i deras sittbrunn. Sedan bastade vi. Vid 19 kom Jocke, Susanne och Janine till stora bryggan med Cinderella. Vid 20 gick vi till värdshuset för att äta middag.

Tor 24/6 Ostholmsfladen, badtemp: 17, lufttemp: soligt varmt, vind: nordost 4-6 m/s distans: 17

Skrivet av Johan
Avsegling kl 12 från Sandhamn. Segelsättning efter Telegrafholmen. Gick på slör fram till Yxhammarklubben där vinden vred till nordostlig. Kryssade upp över Kanholmsfjärden förbi stora fjärdholmen och vidare upp över Möja Söderfjärd. Startade motor och tog ner seglen nedanför Södermöja. Notor upp till Kyrkviken. Stefan och Annika redan där och vi gick och fikade på bageriet allihopa. Sedan seglade vi vidare till Ostholmen där vi mötte Monie och Jerry. Stefan och Annika kom strax efter.

Fre 26/6 Ostholmsfladen, badtemp: 19  sol och varmt, 

Stefan och Annika åkte hem efter frukost. Vi och mamma och pappa solade och badade hela dagen. Varm korv med bröd och Pictionary på kvällen.

Lör 27/6 Ostholmsfladen badtemp: 19 sol och varmt

Mamma och pappa och Johan badade bastu på morgonen. Sol och bad hela dagen. På eftermiddagen dök Gunnel och Janne upp i sin motorbåt. Potatis och skinka till middag.

Sön 28/6 Lennarts brygga, Lökaö, sol.

Avsegling från Ostholmsfladen vid 13. Stopp vid Möja för att handla lite. Sedan en härlig läns upp till Stortistronskär där mamma och pappa låg. Nisse och Marianne kom vid 15. Flyttade över till Lökaö där vinden blåste mer "rätt". Doroteagryta inne hos mamma och pappa på kvällen.

Mån 29/6 Lennarts brygga, Lökaö, sol, baddtemp: 17

Sol och bad. Johan fiskade och fick en gädda på 6-7 hg. Middag, köttbullar hos Nisse och Marianne.

Tisd 30/6 Lennarts brygga, Lökaö,

Sol och bad. Fiske på eftermiddagen. Inte ett napp. Kalops hos mamma och pappa. Pictionarys spelades på kvällen.

Ons 1/7 regn, regn Hemåt.

Fre 10/7 Sågbaken, Ingmarsö sol

Jag, Johan, Stefan och Annika åkte ut till Åkersberga. Kom iväg med båten kl 18. Sol och läns över Trälhavet. Byig frisk vind. Snabb färd över Saxarfjärden. Genom Borgsundet och över Örsöfjärden. Vinden avtog men friskade på igen över Edöfjärden. Solen gick ned och vi kom till Sågbaken 21.30. Där var redan Peo och Lise. Grillkorv på klipporna på kvällen.

lör 11/7 Sågbaken

Tårta hos Peos syster. Sen fiskade vi. Vi lyckades fånga 10 st aborrar varav jag fick 3 st. Grillning på kvällen.

Sön 12/7 Regn/mulet

Spinnakersegling över Edöfjärden. Men sen blåste det så lite att det fick bli motor över Örsö och hemåt.

Fred 17/7 Tjejsegling

Skrivet av Annika eller Cilla eller Susanne
Tjejracekvartetten bestående av syster Helena, teknikern Annika, journalisten Cilla och reseledaren Susanne lade ut från Åkers kanal vid 18.30. Efter att Jerry inspekterat naturligtvis! Våt mål var Kalvholmen, Skratten dit vi nådde efter ca 2 timmar. Vi seglade i god halvvind. Lite dramatik som extra krydda fick vi dessutom vara med om. Motorstopp mitt i farleden med 2 stora Ålandsfärjor flåsande i nacken, förlåt aktern... Vi hade just revat seglen. Men självklart klarade vi den situationen galant! Kyckling och potatissallad på berget i solnedgången. Mysigt! Alltså, efter att ett störande moment avlägsnat sig; rödvit båt med Stefan och Johan i. De hade kommit brassande just när vi lagt till. Sov och vaknade massor av gånger pga svall från farleden men eftersom vi varit så duktiga/proffsiga och förtöjt så bra så satt vi ordentligt fast.

18/7
Jerry och Monie kom och såg till oss på lördagmorgon. Lördagen bestod av regn, regn, regn. Seglade bidevind till Örsö där vi släppte av Cilla. Regn, regn... Vi avskrev planerna att segla ända till Ingmarsö och återvände för motor till Kalvholmen. Ankomst ca 17.45 och denna gång lade vi oss på baksidan. Grillningen kunde vi förstås glömma så det blev mackisar och te i stittbrunnen. Efter godis och skvallertidningsorgie förstås! Susanne premiärsov i stickkojen och det gick bra.

19/7
Vi vaknade 9.30. Regnet hade äntligen upphört. Käkade frukost och rekade ön. Så äntligen kom solen. Vi grillade vårt kött och åt med välbehag i solen. Återresan gick ypperligt förstås!

26/7 Dagsutflykt för Söndagsklubben Sol och varmt 28 grader, 19 i vattnet

10.00 kryss i 3 timmar med strålande sol. Mål Skratten, Kalvholmen. Kom dit 13. Burkskinka på berget och sol i sittbrunnen. Badade gjorde vi också. Slör hem. Avresa 16.30, hemma i kanalen 18. Det är lite skillnad i fart mellan kryss och slör.

1993

20 maj Premiärsegling 25 grader sol/dis 1-3m/s nordost

Stuvning och ordningsställning av båten. Varmt. Iväg 11.45. Pappa och mamma kom förbi och vinkade iväg. Hungriga var vi så det blev makaronisallad och korv utanför Solbrännan redan. Vi gick för motor upp till Saxarfjärden. Där hissade vi segel och kryssade oss upp förbi Valöarna och Kungsholmen. Det gick inte fort men det var en härlig segling med strålande sol. Ner med seglen vid Gällnö. Sedan gick vi för motor till Torsviken. En bra tilläggning kl 17. Sol rakt in i sittbrunnen. Bullar och vin. Pappa ringde såklart på telefontiden. Sen grillade vi fläskkarre. Spelade backgammon och drack vin. Det var inte kallt på natten.

21 maj Fredag

Det var alldeles för varmt för att flytta oss. Så vi låg kvar på Gällnö. Vi gick till handelsboden och köpte glass. På eftermiddagen badade vi, 15 grader. Sen grillade vi revbensspjäll och solade. På kvällen tog vi en språngmasch bland byggen. Spelade backgammon, jag vann för jag drack inget vin. Värmerekord. Så här varmt har det inte varit i maj i Sverige sedan 1700-talet.

22 maj Lördag

Vi mötte Jocke och Maria vid färjan halv 10. Sen åt vi frukost i morgonsolen i båten. Vi länade 11.45 mot Skratten. Det gick undan fort. Vi mötte Peo, Lise och Annika och Stefan av en slump i Lindalssundet. Sen fick vi leta lite vid Skratten, Kalvholmen innan vi hittade en vindskyddad plats. Helea eftermiddagen ägnades åt soldyrkan, vin, makrill, hårt bröd och chips i sittbrunnen.
kl 19 kom Stefan, Annika, Peo och Lise och vi grillade.

23 maj söndag

Upp 8. Frukost, solen skiner varm dag igen. Vi kom iväg 10. Gick för motor till Åkersberga. Johan skulle jobba så när vi var framme 11.15 åkte han, Jocke och Maria till stan. Cecilia och Annelie kom ner till båten och vi åkte till Trälhavet. Där kastade vi ankar och låg några timmar och solade, fikade och badade. 17 grader i vattnet.

7 juni Segling med Maria Badtemp 9

Avfärd kl 11. Segelhissning så fort vi kom ut från Tunaviken. Sen blev det läns över Trälhavet och Saxarn. Förbi Grinda och upp mot Gällnö. Vi gick för motor in i Torsviken. Det blåste väst så det var inget bra. Vi gick runt till norra Gällnö där vi hittade fina flata klippor. Mest molnigt hela dagen. Precis när vi hade rest upp bomtältet och åt kyckling och potatissallad så regnade det i 5 minuter. Sen blev det sol hela kvällen. Vi tog en promenad runt ön. Sen blev det köttbullar, makaroner och vi.

Skrivet av Maria.
Jättemysigt. Det här är super. Jag hoppas på fler gånger. Vi lyssnar just nu på sjövödret. Nord till nordväst 7-10, då ligger vi illa till imorgon. Helena har slarvat bort sin tandborste. Nu skall jag bada. En myggig kväll. Fast skitmysig.

8 juni tisdag

Det blev iallafall ett snabbt morgondopp från båten för mig. Solen sken från en klarblå himmel men det var kyligt. Vi gick genom buskar och snår till handelsboden, som var stängd! Vi kunde iallafall ringa till våra oroliga nära och köra. Sen gick vi tillbaks. Vi fick en ordentlig promenad och ett antal äckliga fästingar. På kvällen grillade vi.

9 juni onsdag

Strålande sol. Vi började återfärden 11. Först kryss. Sen läns förbi Grinda sen halvvind över Saxarn. Kryss på Trälhavet. Då startade vi motorn. Hemma igen.

24/6 Tordsag

19.00 kom vi iväg. Jag, Susanne, Maria och Nicklas. Vi åt chili con carne och äppelpaj och vaniljsås. Sen gick vi för motor förbi Grinda, Gällnö och Lådna till Kalvholmen. Motor hela vägen. Framme 22.30. Stefan, Annika, Peo, Lise, Håkan och Maggan var redan där.

25/6 Fredag Midsommarafton regn 9-13 grader. 10-15 m/s nordväst

Regn konstant hela dagen från 12-tiden. Vinden vred dessutom och blåste in från sidan. Stefan rodde ut och la ett spring till ön brevid. Sill och potatis i båten. Sen satt vi ett tag 10 pers i Stefan och Annikas båt. Vi hade presseningar upp på land så på kvällen satt vi ca 30 pers runt elden och var torra och grillade korv. Men det var kallt, ca 9 grader.

26/6 Midsommardag. Sol 23 grader.

Grillade på dagen i solen. Jag och Susanne seglade hemåt vid 15.30. Läns och slör Träsköfjräden ner till Grinda. Vid Saxarfjärden startade vi motorn för då fick vi kryss. Hemma halv 8. Då mötte pappa oss.

Augusti

Jag och Neil seglade upp till Skratten. Där började det regna. Så vi satt inne i båten och åt rostbiff och potatissallad. När vi åkte tillbaka tittade solen fram igen.

1994

20/5 Fredag 11 grader mulet nordost 7-10m/s Vattentemp 9

Jag och Neil kom iväg från Åkersberga halv 4. Halvvind över Trälhavet upp mot Skratten. Där la vi till på baksidan av Kalvholmen. Vid 8 kom Stefan och Annika. Vi grillade korv. Det var kallt så vi satt i deras åt. Det var bara 3 grader på natten men vi frös inte under alla täcken.

21/5 Pingstafton Lördag. 10-15 grader. 12-12 m/s nordost mulet

Efter frukost åkte vi iväg. Halvvind upp till Borgsundet där vi kryssade igenom. Ute på Edöfjärden blev det kryss och det blåste så mycket att vi var tvungna att ta ner seglen. Vågorna skvätte upp och vi var blöta och frusna när vi kom upp till Sågbaken. Stefan och Annika hade förstås hunnit dit. Peo bjöd in oss på fika. Sen kom solen fram. Vi åkte bort och la oss i lagunen mellan Svartsö och Getholmen. Peo hämtade oss och vi åkte ut och ryckte strömming. Vi fick massor. På kvällen grillade vi. Vi satt inne i Stefan och Annikas båt. Vi åt ost och kex och drack vin och satt och pratade.

22/6 Söndag 10-15 grader mulet/sol

Vaknade vid halv 11. Till lunch grillade vi strömmingarna. Gott. Stefan och Annika åkte hemåt vild 2-tiden. Vi tog en tupplur och sen en kort promenad. Det blev soligt på em fast det är kyligt. En stilla och skön kväll med pannbiff och läsning.

23/6 Måndag

Hemsegling med växlande vindar. Över Trälhavet blåste det en frisk och byig läns. Vi hamnade mitt i ett skyfall och var tvungna att reva. Sol sista biten och en bra läns.

Midsommarsegling

22/6 Onsdag mulet regn 10-15 m/s väst ca 10 grader

Avsegling 17 från kanalen. Det blåste för mycket för att segla. Vi hade vinden bakifrån och surfade i rask fart över Trälhavet. Det tog ca 1 timme upp till Skratten där vi la till för natten. Kasslersallad till middag och drack vin.

23/6 Torsdag mulet, duggregn 15-22m/s nv 15 grader

Seglade iväg vid 10. Länsade i Lindalssundet. sen blåste det för mycket när vi kom till Grinda så vi gick för motor upp mot Kalvholmen. Var där halv 2. Det blåste mycket och vi låg inte så jättebra. Halv 3 kom Stefan och Annika och vi beslöt att flytta oss. Baren låg förresten kvar. Vi gick bort mot Lådna och hittade en skyddad vik vid Krokholmen. Peo och Lise kom också. På kvällen åt vi köttbullar i Stefan och Annikas båt.

24/6 Midsommarafton halvklart och sol.

Det klarnade upp vid 2. Janine, Ola och 3 till dök upp i hyrd båt. Vi hade sillunch på klipporna. Sen hade Stefan ordnat tipspromenad. På kvällen grillade vi. David och Marianne kom ideras motorbåt.

25/6 Midsommardagen sol sydlig vind, 11 grader i vattnet.

Vinden vred så vi flyttade oss till Kalvholmens barsida. Neil åkte vattenskidor efter Davids båt. Han var duktig. Åt ost och kex och drack vin till lunch. På kvällen grillade vi korv.

26/6 Söndag moln stiljte

Åkte hemåt vid 1. Stefan och Annika åkte vidare till Möja. Blåste inget så vi gick för motor. Hemma vid 5.

Semestersegling

12/7 Träskö Storö Sol sydväst 30 grader, 17 grader i vattnet.

Kom iväg 12 efter att ha hämtat båtnycklar hos mor och far. Vi glömde våra i stan. Motor över Trälhavet och Lindalssundet. Utanför Grinda kunde vi hissa segel. Halvvind genom Karklö och Träsköfjärden. Strax efter 4 la vi till i  viken vid Träskö-Storö. Mamma, pappa, Cecilia, Peppe, Nisse och Marianne låg redan där. Badade och slappade några timmar i fantastisk sommarvärme.

13/7 Onsdag Lökaö sol 30 grader syd

Vid 1 seglade vi iväg. Hissade segel och seglade norr om Möja. Vi höll nästan jämna steg med mamma och pappa. En härlig och varm segling. Gick för motor in till Stortistronskär. Där la vi till på norrsidan av Lökaö. Nisse och Marianne låg också där. På kvällen åt jag och Neil pasta och kasslersallad och drack vin. Sedan gick vi bort med Cecilia och Pär och fiskade.

14/7 Lökaö sol 30 grader 20 grader i vattnet.
Slappade, solade, läste och spelade backgammon. Lunch i mamma och pappas båt. De åkte vid 2. Vid 4 kom Marko och Anna. Åt köttfärssås och spagetti och drack vin i deras båt och spelade kort.

15/7 Sandhamn Fredag soldis 25-30 grader syd

Avsegling 12.30. Seglade på östsidan av Lökaö. Kryss genom Ramsmorakanalen. Bidevind ner mot Sandhamn. Anlände 17. Tog en öl vidd KSSS i solen. Duschade, skönt. Neil bjöd på 25-årsmiddag på Sandhamns värdshus.

16/7 Åkersberga lördag mulet/sol

Återfärd kl 12. Först bra läns över Kanholmsfjärden. Sen vred vinden och vi kryssade långsamt. Kämpade till Grinda där vi tog ned seglen och gick för motor. Bensinstopp 30 meter innan båtplatsen så vi fick paddla sista biten. Hemma vid 7.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar