tisdag 20 mars 2018

Äventyret Göta Kanal 2013

Att gå med båt tvärs igenom Sverige via Göta kanal har alltid känts som något spännande men samtidigt ingenting som skulle bli av. Våren 2013 sålde vi vår Maxi 87:a  och  började titta efter en nyare och större båt. När vi så hittade Bavaria 36:an (som fortfarande inte har något namn) nere i Göteborg så kändes Göta kanaläventyret som en möjlighet. Vi åkte ner och kollade på båten midsommarhelgen och passade samtidigt på att göra Liseberg med barnen. Sen förhandlade vi och fick ett bra pris och slog till. Försökte snabba på banken för lån för att hinna åka ner och betala och hämta båten innan vår semester tog slut. I början av juli åkte vi sedan bil ner till Göteborg och båten var vår. Ove tog sedan tåget ner efter semestern och hämtade bilen.Dag 1 Björkö-Göteborg-Kungälv

Kvällen innan hade vi provianterat och köpt en massa utrustning till båten. Vi vaknade spända på morgonen och kastade loss. För motor genom Göteborgs skärgård ner mot Göteborg. Nytt och spännande bara att lära sig hantera båten, ratten, bogpropellern och gps:en samtidigt som vi kollade in sälar och fyrar på vägen. Genom Göteborg och in i Göta älv. Vi gick in och la oss vid en brygga vid Kungälv.
Dag 2 Kungälv-Göta älv-Trollhättan

Det var varmt och skönt och såklart att barnen badade från båten på vår väg upp mot Trollhättan.Vi slussade oss upp till Trollhättan där vi la till för kvällen. Vi tog en promenad och kollade in de gamla slussarna.
 Dag 3 Trollhättan-Vänern-Dalbergså

Färden på Göta älv fortsatte upp mot Vänern. Ett stopp i Vänersborg där vi handlade och sedan fortsatte upp i Vänern. Vi gick upp en bit på västsidan och in i en vik och la till i Dalbergså.


Dag 4 Dalbergså-Vänern-Spiken

Vindstilla över Vänern så vi gick för motor. 17 grader i vattnet, så ett snabbt morgondopp där ute blev det. Vi gick förbi Läckö slott och la till inne i Spiken. Vi tog en promenad till Läckö slott och barnen gick på en spännande guidad spökvisning där vi vuxna inte var tillåtna. På kvällen kunde vi sitta i sittbrunnen på båten och kolla på regnbågen och lyssna på allsång.

Dag 5 Spiken-Vänern-Mariestad

Nu blåste det desto mer men vi har ju en segelbåt och den ska väl klara 12 m/s. Vi hade dock missbedömt hur mycket bergodalbanevågor det kan vara på Vänern. Så när vi för första gången på nya båten hade lyckats dra ut storseglet så fick vi tänka om. Ove fick gå upp med lina på däck och försöka få in seglen igen som hade fastnat, kanske inte riktigt rätt tillfälle för premiärsegling. Till slut fick vi lagom med segel och tillsammans med motorn rullade vi vidare. Jag och barnen kräktes och vi beslöt oss för att ändra kurs mot Mariestad. Efter ett tag blev det lugnare när vi kom in innanför lite mer öar. Efter tilläggning i Mariestad smakade t.o.m pizza på stan gott.

Dag 6 Mariestad-Sjötorp-Hajstorp

Dags för första slussningen in i Göta kanal i Sjötorp. Lite genomgång av hjälpsamma slussvakter vad vi skulle tänka på och så var det dags. Vi hjälptes åt alla 4 och så var vi inne i kanalen.


Lugnt och behagligt att glida fram i kanalen men också svårt att riktigt ha koll på när nästa sluss skulle komma, skulle vi hinna fika eller äta lunch innan eller efter och lite bad däremellan också.
Vi hade laddat ner en app så vi kunde ha koll på när de slussbåtarna kom. Slussvakterna hjälpte också till och förvarnade. De tar upp en stor del av kanalen och det blir ett rejält sug efter dem så man vill inte vara alltför nära kanalkanten. Här möter vi Juno.


Man kommer dit man kommer på Göta kanal. Slussarna stänger kl 17 och slussvakterna säger till om det är någon ide att fortsätta. Vi la till i Hajstorp första kvällen i kanalen och sedan är det bara att ta det lugn och vänta tills slussarna öppnar kl 9 nästa dag.
Det gick att bada där också. Barnen hittade ett roligt träd där de kunde svinga sig ut i vattnet.


Dag 7 Hajstorp-Tåtorp-Viken-Forsvik

Vi fortsatte precis som föregående dag. Slussning, mat, bad och framåt. I Tåtorp fick barnen hjälpa till med den manuella slussen.
Vi gick över sjön Viken där det var 24 grader och självklart bad. På kvällen la vi till i Forsvik.Dag 8 Forsvik-Vättern-Motala

Vi seglade över Vättern och in i Motala. Väldigt varmt så barnen var glada över att vi fick kajplats precis utanför en glasskiosk. Och det gick att bada i hamnen också.
Dag 9 Motala-Borenshult-Nästan i Berg

I Borenshult fastnade ena slussdörren när vi skulle ut. De andra båtarna kom ut men vi var för breda. Där nere fick vi sitta medan de försökte laga dörren. Slussvakten lovade att hämta glass till oss om det skulle ta lång tid. Men till slut kom vi ut. Även om man hamnade på lite olika ställen för natten så var det ändå många båtar man började känna igen och hamnade i samma slussar som eller stod och väntade på broöppningar med. Det är väldigt trevlig stämning på Göta kanal, man pratar och utbyter erfarenheter och alla slussvakter är väldigt hjälpsamma.


I Borensberg var det manuell sluss igen och vi skickade ut barnen. Målet var att komma fram till Berg men man kommer dit man kommer. Så 1 km från Berg var det stopp för natten vid en liten liten brygga vid kanten och ett getingbo som vi fick springa förbi med getingar jagandes efter oss. Vi gick bort till Berg där vi spelade minigolf med barnen och spanade in morgondagens trappslussning.


Dag 10 Berg-Roxen-Kohagen

Vi startade kl 9 när slussen öppnade. Sen tog vi alla slussar i Berg på en gång. Vi la till nedanför och gick sedan upp för att ta en dusch i gästhamnen. Sedan blev det segling över Roxen. Idag ville vi komma till Söderköping för att fira min födelsedag. Men det blev födelsedag vid en brygga i en kohage. Men det gick bra att att dricka skumpa och äta tårta där också.

Dag 11 Kohagen-Söderköping

Vi startade direkt vid 9 och kom fram till Söderköping innan lunch. Där stötte vi av en slump på Oves morbror och moster så det blev lunch på restaurang med dem. Självklart blev det god glass också men vi skippade långa kön till Smultronstället och åt en minst lika god glass utan kö inifrån staden istället. På kvällen besteg vi berget och kollade in Söderköping från ovan.
Dag 11 Söderköping-Mem-Risön

Ut från Söderköping och till Mem. När vi där hade slussat ut så var vi glada att det var den sista slussen. 64:a slussar och ett antal broöppningar. Vi fortsatte bort till Ringsön där Maria, Johan, Anna och David redan var. Det blev middag på klipporna och bad i havet.Dag 12 Risön-Västra Örholmen

Vi gick vidare söderut med Maria och Johan och la till vid Västra Örholmen.

Dag 13 Västra Örholmen-Harsten

Segling ut till Harstena och sedan promenad in till byn där det blev glass.


Dag 14 Harstena-Arkösund

Vi lämnade Harstena och satte kurs norrut. Vi la till i hamnen i Arkösund. Det var parkteater så självklart tog vi en promenad och satte oss i gräset och kollade på farsen.

Dag 15 Arkösund-Ringsön

Fortsatt segling med Maria och Johan. Över Bråviken och in vid Ringsön.

Dag 16 Ringsön-Notholmen

Maria och Johan stannade kvar vid Ringsön och vi började hemseglingen. Först ett stopp på Notholmen och middag med några av Oves släktingar.

Dag 17 Notholmen-Nästan hemma

Avfärd och den allra, allra sista slussningen in i Mälaren. Den var lätt som en plätt och vi märkte knappt av den. Sedan blåste det upp till kuling och vi satte upp sittbrunnskapellet för att slippa få vatten över oss av vågorna som bröt in över båten. När vi väl kom till vår brygga så blåste det så mycket nordan att vi inte kunde lägga till. Vi gick upp en bit och la oss på svaj i en vik. Lite snopet att sitta i sittbrunnen och se vår brygga.

Dag 18 Hemma

På morgonen kunde vi äntligen lägga till vid  bryggan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar